NACE Kodu Nedir?
Nace kodunuzu öğrenmenin bir diğer yolu da üyesi olduğunuz ticaret odasının sitesinde sicil kayıtları başlığı altında yer alması gereken arama kriterlerini kullanarak firma detay bilgilerinden kodunuzu araştırmaktır. Kodunuza ulaşamadığınız takdirde muhasebecinize danışabilir veya firmamızdan yardım alabilirsiniz. Nace kodu yüzeysel bir şekilde hazırlanmış bir liste değildir. İş güvenliği açısından tehlike sınıflandırılmasına temel sağlamak amacı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından hazırlanmıştır ve kontrolü, düzenlemesi gerçekleştirilmektedir.
Tehlike Sınıflarının İncelenmesi
Çok tehlikeli sınıfına ait iş yerleri, inşaat, maden, tersane gibi işlerin yapıldığı işyerlerinden oluşmaktadır. Bu sınıfta görev alması gereken iş güvenliği uzmanının A sınıfı bir uzman olması gerekmektedir. Eğer bu işyerlerinde birden fazla uzmanın çalışma durumu varsa sadece tek bir uzmanın A sınıfına ait uzmanlığının olması yeterlidir.
Tehlikeli sınıfına ait işyerleri; imalat, kesme, boyama, servis gibi işlerin yapıldığı işyerlerinden oluşmaktadır. Burada görev alacak iş güvenliği uzmanının B sınıfı iş güvenliği olması şarttır.
Az tehlikeli sınıfına giren işyerleri; büro hizmetleri, gıda, perakende alışveriş yerleri gibi firmalardan oluşmaktadır. Bu sınıfa ait uzmanın C sınıfında olması yeterlidir.
İş Güvenliği Uzmanlığı Sınıfları
Tehlike Sınıfı Nasıl Hesaplanır?
SGK tarafından 1’den 12’ye kadar belirlenen işyeri tehlike aralıkları mevcuttur. İşyerinin hangi aralıkta olduğu belirlendikten sonra bunun bilgisi SGK’ya bildirilir. Hesaplama formülünde tehlike aralığı yerine konularak işveren iş kazası ve meslek hastalığı prim oranı tespiti yapılır.